רשלנות רפואית

Facebook
Twitter
LinkedIn

שרותי הרפואה בישראל הם בעלי סטנדרטים מקצועיים גבוהים, ועל רוב הצוותים הרפואיים ניתן לומר כי הם מסורים לעבודתם. מטרת הרופא היא לסייע, לרפא ולא להזיק למטופל, ואף על פי כן לא הכל עובד כשורה וקורות טעויות, חשוב להדגיש שלא כל תוצאה מאכזבת או לא צפויה של טיפול היא אשמה של הצוות הרפואי או המערכת הרפואית.

רשלנות רפואית מוגדרת כמתן שרותים רפואיים תוך חריגה מהסטנדרט הרפואי המצופה מרופא סביר, וכאשר חריגה זו גרמה נזק למטופל.

מהו סטנדרט רפואי מקובל ?
הסטנדרט הרפואי המקובל הוא הדרך המקובלת לנהוג במקרה רפואי מסוים. הוא מבוסס על הידע שנצבר במשך שנים בעולם הרפואה.

איך רופא מכיר את הסטנדרט המקובל ?
במהלך מאות שנים רופאים טיפלו במספר עצום של מטופלים בכל מחלה או פציעה שניתן להעלות על הדעת. טיפולים אלו, כמו גם האפקטיביות שלהם, תועדו בהרחבה. ידע זה, משתלב במחקר של תרופות, וכן משולב בכל תוכניות הלימוד בבתי הספר לרפואה. כמובן שאין זה מצופה מרופא יחיד, לדעת את הטיפול הדרוש בכל מחלה או פציעה, ולכן בעולם הרפואה קיימות התמחויות ותת התמחויות רבו וכן תיעוד נרחב של הידע הרפואי.

חובה נוספת הקיימת על הרופא היא החובה להתעדכן בספרות המקצועית. הרפואה הוא מדע המתפתח כל הזמן. בכל עת מתרחשים מחקרים רבים בכל העולם. מחקרים אלו, מפורסמים במאמרים, בכתבי עת ובספרות הרפואית. רופא שאינו מעודכן בספרות המקצועית העכשווית יכול במקרה מסוים, בו הוא פעל בניגוד לספרות המעודכנת, ונוצר נזק, להחשב לרשלן.

על מנת להוכיח כי הצוות הרפואי פעל בניגוד לסטנדרט הרפואי המקובל במקרה מסוים, יש לפנות לרופא בתחום המתאים, על מנת לקבל חוות דעת רפואית לשאלת הרשלנות.

במדינת ישראל, המקרים הנפוצים של רשלנות רפואית הנם נזקים לאם ולעובר במהלך ההריון והלידה ונזקים הנגרמים בעקבות ניתוח או במהלכו.

חשוב כי חוות הדעת תתייחס גם לקשר הסיבתי בין הטיפול הרפואי הרשלני לבין הנזק הנגרם למטופל, וכי אלמלא הטיפול החורג מהסטנדרט המקובל, נזק זה היה נמנע. זהו מושג משפטי הנקרא "סיבתיות", או "קשר סיבתי" והוא היבט נוסף אותו יש להוכיח במקרים של רשלנות רפואית.

בנוסף, בתביעת רשלנות רפואית יש צורך להוכיח את הנזק, ועבורו לדרוש פיצויים. סכום הפיצוי בתביעת רשלנות רפואית קשור ישירות למידת הפגיעה והנזק.

המחשבה שעומדת מאחורי קביעת הפיצוי, היא של "השבת המצב לקדמותו". לצערי, דיני הנזיקין, אינם יכולים להביא למטופל שנפגע בריאות אך הפיצוי בא על מנת לנסות, ככל שניתן, להשיב את המצב של המטופל למצבו לפני הפגיעה. פיצויים בגין רשלנות רפואית כוללים, בדרך כלל, את כל ההוצאות הרפואיות הקשורות לפגיעה, את הפסדי ההכנסה שנגרמו בעבר ושיגרמו בעתיד, בשל חוסר יכולת לעבוד, עזרה של צד שלישי, ניידות וכן נזקים שאינם כלכליים כגון כאב וסבל.

באופן תאורטי ניתן לתבוע פיצוי בגין רשלנות רפואית ללא קשר לחומרת הפגיעה והנזק אך הזמן והעלות של ניהול התביעה, הופכים לעיתים, תביעות מסויימות, ללא כדאיות. לכן כדאי להיוועץ בעורך דין רשלנות רפואית לשם קבלת עזרה בהחלטה האם להגיש תביעה כזו.